Waterbasketbal Nederland
© Waterbasketbal Nederland info@waterbasketbal.com Laatste update: 09 november 2024
Informatie
Waterbasketbal Is de eerste team sport in het water voor mensen met een beperking. Het is een combinatie van waterpolo, korfbal en basketbal maar het heeft zijn eigen karakter. Het spel kan gespeeld worden wanneer twee drijvende waterbaskets op enigerlei wijze op de zwembadvloer verankerd zijn. Deze bestaan elk uit één drijver, een ring en vier staanders. Het materiaal is speciaal ontworpen voor deze sport.
Doelgroep Iedereen met een beperking die kan zwemmen, kan deelnemen aan deze sport. Mannen en vrouwen kunnen deelnemen in een gemend team. Er wordt geen onderscheid gemaakt in beperkingen, leeftijd en geslacht. Deze team sport is geschikt voor jong en oud. Tevens mag elk team een valide speler in zijn basisopstelling hebben.
Sportvormen Het officiële wedstrijd waterbasketbal wordt in het diepe zwembassin beoefend door twee teams van elk 5 personen. Het water moet minimaal 1.80 diep zijn. Recreatief kan het waterbasketbal ook in het ondiepe water worden gespeeld. KNZB kent een regionale waterbasketbal competitie, waarvan alle verenigingen deelnemen uit de betreffende regio (Noord, Oost en Zuid). De competitie wordt gespeeld verspreid over 4 regionale toernooien. Per toernooi zijn punten te verdienen die verwerkt worden in een totaal klassement. De twee beste teams uit elk regio, de kampioen van vorig jaar en het organiserende team zullen uitkomen op het Nederlands kampioenschap.
Aanpassingen Het waterbasketbal kent een eigen spelreglement. Hierdoor heeft het zich ontwikkeld tot een volwaardige tak van sport. Doel van het spel is om de bal in de drijvende basket van de tegenstander te werpen en daarbij te verhinderen dat die tegenpartij een punt scoort. De spelregels zijn ondergebracht in een handboek waterbasketbal, evenals informatie over de geschiedenis, techniek en oefenvormen. Deze handboek is te downloaden bij het tabblad 'spelregels'.
Wat is er voor nodig Waterbasketbal wordt gespeeld in een zwembad met een lengte van 12,5 tot 15 meter en een breedte van 6 tot 8 meter. Aan beide zijden van het bassin liggen twee goed aan de bodem verankerde waterbaskets. Deze waterbaskets bestaan uit een drijver met daarop een basketring met netje, er wordt gespeeld met een waterpolo bal.
Waterbasketbal in Nederland Eind jaren 70 zijn twee bestuursleden van GSV Roden, Cees Kuiper en Auke de Vries, bezig geweest om het waterbasketbal als een collectieve sport voor gehandicapten van de grond te krijgen. Mede dankzij de rotaryclub Roden-Leek is er op 16 oktober 1982 in Roden een nationaal toernooi gehouden waaraan 22 teams deelnamen. In 1986 is het eerste NK gespeeld in Roden. Het spel is de afgelopen jaren sneller en dynamischer geworden, jammer genoeg zijn niet alle regio's meer vertegenwoordigd met verenigingen. Met ingang van 2011 is het waterbasketbal over gegaan van gehandicapten sport Nederland (GSN, voorheen NeBasNsg) naar de KNZB. De KNZB zorgt door middel van een taakgroep voor de wedstrijden per regionale competitie. Samen met de organiserende vereniging zorgen zij jaarlijks voor het NK. Tijdens het Nk spelen de beste twee teams van Noord, Oost en Zuid, aangevuld met de winnaar van het vorige NK en de organiserende vereniging om het Nederlands kampioenschap.
Competitie leider regio noord Competitie en scheidsrechterzaken : Renate van Urk Email: groenebij@kpnmail.nl
Competitie leider regio zuid Competitie: Jos de Vries Email: jos.de.vries@ziggo.nl scheidsrechterzaken: Dolf van der Meulen Email: dolfvdmeulen@gmail.com
Competitie leider sportlink Manuel Bastiaans Email: info@waterbasketbal.com
Competitie leider regio oost Competitie en scheidsrechterzaken : Martijn Kosters Email: markosters@home.nl
Formulieren en handboek waterbasketbal Nederland
Handboek waterbasketbal Wedstrijdformulier Protestformulier Rapportage wangedrag